Sökordstäthet eller keyword density är ett begrepp inom sökmotoroptimering /SEO och innebär hur många gånger procentuellt sett ett sökord (eller nyckelord) finns med i innehållet, som i en text, bloggpost eller artikel. Många menar att sök- eller nyckelordstäthet eller ”keyword density” är ett föråldrat begrepp, att det gammalt, onödigt och inaktuellt. Tidigare, för kanske 10-12 år sedan kunde man plocka in ord, fylla texter oavsett vad det var för typ av innehåll och ranka det. Med lite inlänkar var saken biff. Riktigt så enkelt är det inte längre. Google är betydligt smartare idag.
Men skulle det alltså inte ha någon betydelse hur många gånger ett sökord finns med i texten? Riktigt så enkelt är det inte. Dessutom, även om vi talar om att man inte ska proppa innehållet fullt av sökord så talar vi ändå om sökordstäthet. Det är ett användbart begrepp som vi talar om även om vi argumenterar för eller emot. Om begreppets vara eller inte vara är en pseudodiskussion som är onödig och idag känns – just det – föråldrad.
Vad som är viktigt är att veta hur det egentligen förhåller sig med det där med sökord idag. Enligt vad jag själv erfarit, och även diskuterat med andra riktigt bra SEO-experter, är att antal sökord, och därmed även begreppet sökordstäthet, har blivit viktigare igen. Självklart skall du hålla innehållet naturligt och inte proppa texten full med sökord. Men samtidigt måste du övertyga både Google och läsaren om relevansen av ditt innehåll, om relevansen av de faktiska ord du skriver.
En bra grundregel är att använda sökord i både text och i underrubriker. Använd gärna rubriker för att ställa och svara på vanliga frågor i Google. ”Vad är, hur är, där finns och så går det till…” Du kan själv googla och få fram förslag direkt i sökrutan. Istället för att upprepa något sökord, exempelvis som det vi skriver om här: ”sökordtäthet”, tänk ändå på att vara lite extra övertydlig. Synonymer och relaterade begrepp är bra för att stärka relevansen. Men skriv gärna ut sökordet någon gång extra då och då istället för de vanliga syftningsorden ”det”, ”den” och så vidare.
Var smart, var tydlig som om du förklarade lite extra noggrant för dina läsare, men gör det naturligt. Och om du absolut tycker att du borde använda ordet några gånger till, skriv ytterligare ett par paragrafer med väsentligt innehåll utan att börja svamla. Långa texter är bra, egentligen ju längre desto bättre. Då kan du också få med sökorden fler gånger. Men låt mig poängtera igen, håll allting väsentligt och svamla inte. Om du inte vet hur du ska få ditt innehåll längre, avsluta hellre texten och håll kvaliteten god.