070-598 69 86 info@rothlindberg.se

Google Analytics 4, eller GA4 ersätter nu gamla versioner av Google Analytics. Det sker ganska så stora förändringar i och med den nya generationen GA. Det nya systemet bygger mer på AI och maskininlärning än tidigare och det är meningen att nya GA4 skall hjälpa dig att först din kundresa bättra och underlätta för dina beslut om marknadsföring.

 

Det nya systemet bygger mer på AI och maskininlärning än tidigare och det är meningen att nya GA4 skall hjälpa dig att förstå din kundresa bättre och underlätta för dina beslut om marknadsföring. Här hjälper jag dig förstå vad Analytics 4 innebär, vilka som är de största skillnaderna och förbättringarna jämfört med de tidigare versionerna. Jag berättar även om hur du kommer igång med GA4 om du inte haft Analytics tidigare. Samt, om du redan har Google Analytics, hjälper jag dig att förstå hur du bäst migrerar din data från tidigare versioner till GA4.

Vad är Google Analytics och GA4?

Google Analytics är ett verktyg som gör det möjligt för webbplatsägare att spåra och analysera trafik på deras webbplats. Det ger insikter om hur besökare interagerar med webbplatsen, inklusive vilka sidor som besöks mest, var besökarna kommer från, och hur länge de stannar på webbplatsen. Verktyget som Google skapat är gratis att använda och är överhuvudtaget ett av de absolut mest populära och mest använda verktygen för webbanalys.

Google Analytics hjälper också webbplatsägare att förstå hur deras marknadsföringsinsatser påverkar trafiken till webbplatsen och visar Bounce-rate, Click-through-rate (CTR), hur de klickar sig runt på sajten, med mera. Detta gör det möjligt att se vilken effekt sökmotoroptimering, annonsering och andra marknadsföringsaktiviteter har på webbplatsens trafik, så att du lättare kan anpassa dina marknadsföringsinsatser för att öka trafiken och avslut som köp/beställningar och så vidare. Google Analytics kan spåra data på olika enheter, inklusive datorer, mobiler, tabletter.

Verktyget kan även spåra trafiken från olika källor, inklusive sökmotorer, annonser, sociala medier och externa länkar. Dessa data kan sedan användas för att skapa rapporter och få insikter om användarnas beteende, svara på frågor om hur man ska förbättra sin webbplats och för att mäta effekten av olika marknadsföringsinsatser.

 

Vad är skillnaderna mellan Google Analytics och GA4?

Några av de viktigaste skillnaderna mellan GA4 och tidigare versioner av Google Analytics är:

  • Datainsamling
  • Maskininlärning
  • Mer fokus på kundresan
  • Integrationsstöd
  • Rapportering

Hur data samlas in:

GA4 samlar in data på ett annat sätt än tidigare versioner. Denfjärde generationen Google Analytics använder sig av en mer kontextuell och holistisk metod för att samla in data, så att användare kan få en bättre förståelse för hur deras användare interagerar med deras webbplats eller app.

Maskininlärning:

GA4 använder Maskininlärning (machine learning) för att automatiskt skapa rapporter och analysera data. Det gör det möjligt för användare att få mer nyttig information utan att behöva lägga så mycket tid på att skapa rapporter.
 •

Större fokus på kundresan:

GA4 ger användare en bättre förståelse för hur kunderna interagerar med deras produkter eller tjänster genom hela kundresan, från första interaktionen till köpet.

Förbättrat integrationsstöd:

GA4 har bättre stöd för integration med andra verktyg och plattformar, såsom Google Ads, BigQuery, och Data Studio.

Bättre stöd för anpassning och skräddarsydda rapporter:

GA4 erbjuder mer flexibilitet och möjligheter för anpassning och skräddarsydda rapporter, så att användare kan få mer relevant information utifrån deras specifika behov.

Så kommer du igång med Google Analytics 4

Genom ett fåtal steg kommer du igång med Google Analytics, om du är nybörjare och inte haft systemet förut är det inte svårt. Om du däremot har haft Google Analytics kan du behöva importera data, eller migrera datan från tidigare versioner till den nya. Det berättar jag mer om längre ner. Först hur du kommer igång med ett nytt konto:

  1. Skapa ett GA4-konto: Först och främst, skapa ett GA4-konto. Om du redan har ett Google-konto kan du använda det för att logga in och skapa ett GA4-konto.
  2. Lägg till en ny webbplats eller app: När du har skapat ditt GA4-konto, lägg till din webbplats eller app som du vill spåra. Detta kommer att skapa en ny mätnings-ID som du behöver lägga till i din webbplats eller app för att börja samla in data.
  3. Lägg till mätnings-ID till din webbplats eller app: Lägg till mätnings-ID till din webbplats eller app. Detta gör du genom att lägga till ett GA4-spårningsscript i koden för din webbplats eller app.
  4. Konfigurera mål och händelse: Konfigurera mål och händelse i GA4 för att börja spåra de aktiviteter som är viktiga för dig. Det kan vara saker som exempelvis ett formulär som skickas, en produkt som köps, eller en video som ses.
  5. Analysera data: När du har samlat in data, börjar du att analysera data i GA4-kontot. Du kan använda standardrapporter eller skapa dina egna rapporter.
  6. Migrera data från tidigare versioner: Det finns olika vägar för migrering av data från tidigare versioner, men det varierar beroende på hur din nuvarande GA-miljö är konfigurerad och om det finns data som du absolut vill behålla. Det finns möjligheter till att använda verktyg som GA-360 eller det finns vägar att migrera data manuellt. Läs mer information nedan, för dig som redan har Google Analytics 4:

Migrering från tidigare versioner av Google Analytics till GA4

Det är viktigt att notera att emigrering till GA4 kan vara en ganska så komplex process och därför är det viktigt att planera migreringen och göra det på ett systematiskt sätt. Det finns fyra huvudmetoder för att migrera data från tidigare versioner av Google Analytics till GA4.

Dessa metoder är:

  • Manuell migrering
  • GA-360
  • Data Studio connector
  • API-migrering
  • Manuell migrering:
    Det finns ingen inbyggd automatisk migreringsprocess från tidigare versioner till GA4 eller något system som är inbyggt i GA4 som underlättar. En manuell migrering innebär att du behöver skapa mål och händelser manuellt i GA4 för att matcha de som redan finns i din tidigare version. Detta kan vara tidskrävande, men ger dig samtidigt möjlighet att anpassa mål och händelser till dina specifika behov.
  • GA-360 Migration-tool:
    Google Analytics 360 (GA-360) har ett migration-verktyg tillgängligt för kunder som använder GA-360. Detta verktyg automatiserar processen för att migrera data från GA-360 till GA4. Verktyget migrerar befintliga mål och händelser, men det kan inte garantera 100% migrering av all data.
  • Data Studio connector:
    Du kan använda en Data Studio-connector för att koppla samman ditt GA4-konto med ditt tidigare GA-konto, och därmed få enkel åtkomst till data från tidigare versioner. Det här alternativet ger dig också möjlighet att skapa skräddarsydda rapporter med data från både GA4 och tidigare versioner av GA.
  • API-migrering:
    Det finns också vägar för migrering via API. Detta innebär att man använder Google Analytics API för att hämta data från tidigare GA och sedan skicka data till GA4. Detta är ett annat sätt att migrera men det kan vara svårt och kräver teknisk kompetens.

Notera även att det kan finnas vissa begränsningar i hur mycket data som kan migreras och vad. Om du stöter på problem eller känner dig osäker kan det därför vara lämpligt att söka hjälp från en erfaren Google Analytics-konsult eller utvecklare för att säkerställa att migreringsprocessen genomförs korrekt.

Om du tycker att jag har glömt något viktigt eller om du har frågor, posta det gärna i kommentarerna nedan.