070-598 69 86 info@rothlindberg.se

Spelar det egentligen roll vilket webbhotell du väljer för SEO? Ett webbhotell är väl bara en plats där du har din hemsida? Så det kan väl inte påverka din sökmotoroptimering? Eller? Val av webbhotell påverkar så klart inte din sökmotoroptimering on page, eller på sådant sätt att ditt innehåll, sidans struktur och design och så vidare skulle påverkas eller ändras. Men ändå kan webbhotellet ha mer betydelse än du anar och därför är ditt val viktigt. Det är långt ifrån alla så kallade SEO-experter som förstår det här. Och för vanliga webbplatsägare är det ju svårt att veta vilka webbhotell som egentligen är bra. Hursomhelst gör du helt rätt om du tänker till lite extra och försöker välja bästa möjliga webbhotell. Om du vill förlita dig på sökmotoroptimering och synas bra i sökmotorernas sökresultat bör du alltså börja tänka till redan innan du gör din hemsida. Din SEO börjar redan här, genom valet av webbhotell. I den här texten kommer jag att diskutera bl.a.: 

  • Hur påverkar egentligen Webbhotellet din SEO?
  • Vilka webbhotell är de allra bästa?
  • Finns det några webbhotell du bör undvika?

Dessa frågor kommer jag att besvara i detta inlägg. Redan nu vill jag avslöja att jag anser att Oderland och Mebo samt Inleeds Prime-paket är de allra bästa valen du överhuvudtaget kan göra om du väljer webbhotell för SEO:n. Varför? Om du inte litar på mig och undrar över varför jag inte nämner stora, mycket erfarna aktörer som Miss Hosting, Loopia eller One så ska du läsa vidare. Om du gör det kommer du att första varför. Du kan även komma att bli överraskad av hur stor betydelse webbhotellet egentligen har för din SEO.

Webbhotellets IP-adress kan påverka din SEO

Först och främst bestäms din IP-adress geografiska läge i regel av den fysiska adress där servern ligger. Är servern i Köpenhamn blir din egen geografiska adress för din hemsida Köpenhamn. Så vad har detta med SEO at göra? Jo, en liten rankingfaktor är faktiskt IP-adressen. Om din geografiska adress är densamma som språket på din sida så stärker IP-adressen relevansen för hemsidan. Om din hemsida är i Sverige men servern ligger i USA är IP-adressen inte lika relevant som om den hade varit i Sverige. Hur viktig IP-adressen egentligen kommer att vara i framtiden ska man nog inte oroa sig mycket över. Google har faktiskt tonat ner betydelsen av IP-adressen under de senaste åren. Tidigare var det även viktigt att inte för många inlänkar gick från samma IP-adress, men även det här har Google tonat ner. Men ifråga om webbhotell är IP-adressen är långt ifrån allt som är intressant för din SEO.

SEO påverkas av hastighet och responstider

Du vill naturligtvis ha den snabbaste möjligaste hemsidan, en hemsida som laddar snabbt och svarar direkt. Hastigheten påverkar din hemsida på fler sätt än du anar. Att val av webbhotell har betydelse för hastigheten är något som många glömmer, även SEO-experter men det är också viktigare än vad de flesta förstår. De flesta tror nog att hastigheten enbart har att göra med val av plattform som WordPress, CMS, site-builder och så vidare. Om man har WordPress har man nog hört att val av tema har betydelse, samt att man ska använda effektiv caching för att optimera sidornas laddningstid. Men det är faktiskt så att ett riktigt bra webbhotell kan minimera dina laddningstider så att även om du har en avancerad hemsida och teknik med mycket bilder, media och effekter kan du ändå få en hemsida som laddar så snabbt och effektivt att besökarens upplevelse inte påverkas. Självklart kan det vara annat som stör, som överanvändning av Java och andra programmeringsmetoder. Det som du också bör veta är att hastighet och svarstid (eller responstid), inte är samma sak. Hastighet är hur snabbt sidan laddar. Svarstiden är hur lång tid det tar innan någonting överhuvudtaget syns på din hemsida. Hastighet och svarstider handlar mycket om hur ditt webbhotell sköter servern, hur väl optimerad den är, hur uppdaterad den hålls och hur många kunder och hur många hemsidor som trängs på samma utrymme. Därför måste du vara på det klara med att ditt webbhotell i stort sett bestämmer över din hastighet. Om du har ett dåligt webbhotell som sköter servrarna dåligt så hjälper det inte dig oavsett hur mycket du optimerar, trixar och fixar med din hemsida får att få upp hastigheten. Då kan du ändå inte göra något åt svarstiden om det dröjer fem-tio sekunder innan din hemsida överhuvudtaget börjar synas på skärmen. Det kan helt enkelt ligga hos servern som ditt webbhotell har placerat din hemsida på.

Behåll kunderna genom att skapa bättre click-through-rate

Hastigheten i sig är en rankingsignal hos Google eftersom besökarbeteendet påverkas. Långsamma hastigheter och problem med laddning av sidan skapar indirekt påverkar besökarbeteendet, din bounce-rate, hur smidigt dina besökare tar sig igenom hemsidan och hur snabbt de tröttnar. Om sidan laddar snabbt så tycker de att det är roligare att stanna kvar på sidan och slipper irritera sig. Hur mycket besökaren klickar på sidan och hur djupt de klickar sig in i den kallas Click-Through-Rate eller CTR. Och faktiskt, om du inte visste det förut, så är även CTR en rankingsignal hos Google. Gör därför lätt för besökarna genom att skapa attraktiva erbjudanden och intressant innehåll så kommer besökarna att gilla din sida mer och du syns bättre i Google. Du behöver även tänka på sajtens struktur och göra det både lätt och attraktivt för besökaren att fortsätta klicka på sajten. Dåliga hastigheter är ett av de bästa sätten att tappa både nya och återkommande besökare, samt sänka din ranking i Google. Sidans snabbhet, hur snabbt sidan syns och hur snabbt det går att få fram hela sidan påverkas i mycket hög grad av webbhotellet. Den här hemsidan, RothLindberg.se, är byggt med en hel del grafiska finesser och animeringar. Den håller inte de absolut bästa hastigheterna jämfört med vad den skulle kunna göra om den var mycket enklare byggd. Det är helt enkelt ett eget val jag gjort. Samtidigt laddar den mycket snabbare än många mycket enklare hemsidor som ligger på sämre webbhotell. Skillnaden mellan långsammare och snabbare hemsidor blir också mycket mindre hos bra webbhotell. Servrarna där den här  jobbar helt enkelt så snabbt att skillnaden om den här sidan hade varit mycket enklare hade varit i princip omärkbar.

Vilket webbhotell ska jag välja för SEO?

De webbhotell som har de nyaste, mest uppdaterade servarna och som sköter de bäst, är också de webbhotell som är bäst för SEO. En del webbhotell har servrar som är anpassade särskilt för WordPress-sajter. Bland annat finns Litespeed-optimerade servrar och webbhotellen som har dom brukar även erbjuda Litespeed cache för WordPress gratis och förinstallerad i just anpassade WordPress-installationer. Äldre servrar kan vara optimerade och väl omhändertagna, men ibland behåller äldre webbhotell samma servrar under mycket lång tid och denna äldre hårdvara har helt enkelt inte samma kapacitet att uppdateras och hållas i skick på samma sätt som ny. Hur kommer det då sig att jag menar att just jag vet exakt vilka svenska webbhotell som är bäst för SEO? Jag är förmodligen den i Sverige som vet mest om webbhotell. En webbhotellsexpert helt enkelt. Och hur blev jag det? Förutom egen erfarenhet av olika webbhotell gjorde jag nämligen ett stort test av Sveriges bästa webbhotell för Website Planet. Det gick till så att jag gick igenom en herrans många webbhotell. Sedan valde vi tillsammans ut en del som jag utsatte för hårda test. Jag registrerade hemsidor på vart och ett av hotellen lade upp exakt samma hemsida, kollade hastigheter, responstider och upptider. Jag testade även supporten och så vidare. Mer om hur jag gick tillväga och om resultaten hittar ni här i min undersökning av Sveriges bästa webbhotell. För att sammanfatta resultaten blev jag bedrövad över hur illa flera av de största webbhotellen skötte sig. Enligt de tester jag gjort finns det inga bättre webbhotell än Mebo, Oderland och Inleed (Prime-paketen). Oderland och Mebo var de absolut snabbaste webbhotellen. Egentligen var ett annat hotell det allra snabbaste, danska Cliche, men den aktören har dragit sig tillbaka och tyvärr lagt sina kunder hos det betydligt sämre webbhotellet One. Oderland hade de generellt snabbaste och mest jämna hastigheterna under testperioden. Men faktiskt, Mebo hade oftast bättre svarstider. Inleed var faktiskt ett av de webbhotellen som gjorde sämst ifrån sig, framförallt svarade hemsidan långsamt. Men jag testade standardkontot som ligger på äldre servrar. Senare undersökningar jag gjorde bekräftade dock att konton på Prime-paketen ligger på samma typ av Litespeed-servrar som Oderland använder sig av och att tjänsten gjorde ungefär lika bra ifrån sig som Oderland och Mebo. Läs mina recensioner här:

 

Vilka webbhotell ska man undvika för SEO?

Egentligen är det kanske hårt att peka ut vissa webbhotell som sämre, men jag gillar verkligen inte den typen av marknadsföring som vissa webbhotell sysslar med och anser den som högst oärlig. Några av webbhotellen använder partnerprogram som lockar folk att skapa affiliate-sajter med recensioner där de listar de aktörer de kan tjäna mest pengar på först. Därför har jag inte dåligt samvete om jag pekar ut de största aktörerna som sämre och andra som katastrofala. Jag kan även påpeka att jag själv inte har något intresse av den undersökning jag gjorde i form av provision från försäljning och att ägarna av Website Planet uppmuntrade mig att göra undersökningen så ärligt som möjligt. Själv bedömer jag exempelvis Loopia, ett av de allra största webbhotellen i Sverige som ett okej val men inte mer. Miss Hosting och One tycker jag kör med försäljning och i mina undersökningar låg de under medel gällande prestanda. Andra hotell som jag har testat, som Crystone och Webbsupport (dåvarande Binero) underpresterade närmast katastrofalt.

Mebo webbhotell blev SEO-vinnaren och bäst i Google

Men en sak som ver intressant är att just Mebo utmärkte sig starkt, även om två webbhotell i vissa avseenden var snabbare. Undersökningen av Sveriges bästa webbhotell gick nämligen till på sådant sätt att jag lade upp exakt samma hemsida hos tio olika webbhotell. När jag senare kollade upp sökord på nätet var det bara Mebo som syntes i Google på samtliga sökord. Google sållade förmodligen bort de andra som dubbelt/kopierat innehåll och valde att visa just Mebo. Exakt varför det var just Mebo som syntes bäst i Google kan ha olika orsaker och det finns säkert andra som kan ge ett mer fullgott svar än jag. Men två saker som är nämnbara i sammanhanget är att Mebos servrar ligger i Sverige, samt att hemsidan svarade med snabb sömn hastighet. Dessa två saker har i och för sig Mebo även gemensamt med Oderland. Mebo har dock sina servrar i Stockholmstrakten, Oderland i Göteborg. Samt var Mebos svarstider något jämnare än Oderlands. Just den snabba, jämna svarstiden kan vara en av nycklarna. Det märkliga i kråksången kan man ju tycka är att Oderland som är ett av Sveriges dyraste webbhotell inte lyckades slå Mebo som är ett av de allra billigaste. Så om du är ute efter ett bra budgetalternativ så ska du veta att Mebo presterar precis lika bra som de dyraste alternativen och därmed också betydligt bättre än Sveriges mest välkända och mest använda webbhotellen. Själv råder jag alla mina kunder att byta till ett av dessa tre alternativ, Oderland, Mebo eller Inleed Prime. Det finns ytterligare ett par som webbhotell som jag accepterar och som jag vet presterar hyfsat bra, men de kom tyvärr inte med i undersökningen även om jag lagt ner tid på att undersöka bland annat prestanda och hastigheter. Men om mina kunder har ett av de här webbhotellen som jag rekommenderar vet jag att mina kunder har ett försprång i fråga om hastigheter, att de inte kommer att ligga nere under långa perioder och att även mer avancerade hemsidor kommer att ladda blixtsnabbt.