070-598 69 86 info@rothlindberg.se

Ja, vilket tillägg ska man egentligen välja för Caching i WordPress? Det finns en del åsikter och filosofier runt det här. Här tar jag upp några av de mest välkända tilläggen och berättar om min egen syn på saken.

 

Det här är tillägg som är vanliga och som många använder. Fördelen är så klart också att just dessa tillägg här är gratis. Du får alltså alla, eller i vilket fall de mest viktiga funktionerna hos ett Cache-tillägg gratis undan att behöva betala ett öre. Frågan är alltså vilket eller vilka gratis tillägg som är bäst:

 

Vanliga gratis Cache-tillägg för WordPress

 

Vad gör egentligen ett WordPress cache-tillägg?

Ett Cache-tillägg kan göra lite olika saker, vara enklare eller ha mer funktioner. Den vanligaste funktionen, eller den egentliga standard-funktionen hos ett Cache-tillägg, är att skapa en statisk version av webbplatsen som laddas så att den ska laddas snabbare. Det har ofta även andra funktioner som lazy-load och minify av bilder och javascript

 

När behöver man ett Cache-tillägg för WordPress?

När behöver man då ett Cache-tillägg? Eller behöver man ett Cache-tillägg överhuvudtaget? Många verkar tycka att ett tillägg är nödvändigt och att det är en sån där standard-grej som alla behöver ha. Men jag tror inte att alla som rekommenderar ett tillägg egentligen tänker till ordentligt. Visst kan ett tlillägg snabba upp en sajt. Men det viktigaste är att man har ett bra webbhotell och att man har så få tillägg som möjligt, samt håller de uppdaterade. Om du inte behöver ett tillägg så undvik det hellre. Så om du behöver ett Cache-tillägg handlar mer om du har stort innehåll på sidorna, med mycket bilder och media.

 

Vad kan vara dåligt med WordPress Cache-tillägg?

Ibland kan ett cache-tillägg få helt motsatt effekt än vad man förväntar sig. Det kan göra så att sajten laddas på ett sätt som kan upplevas som konstigt. Faktiskt kan ett Cache-tillägg till och med göra så att din sida blir mera långsam än vad det snabbar upp den. De är ofta rätt så tunga och man frestas lätt att slå på en masa funktioner som man egentligen inte behöver. Ibland kommer de inte överens med vissa teman eller andra tillägg vilket skapar oförutsedda problem som felmeddelanden eller att sidor överhuvudtaget inte dyker upp när man laddar dom.

 

Ett av de direkta problemen som kan uppstå är att tilläggen fryser dynamiska element som animationer och effekter på sidan. Man kan alltså få en dynamisk sida omvandlad till en helt statisk sida, trots att man har lagt upp rörliga gifs och lagt ner tid på att få texter och moduler att tonas upp eller röra sig från vänster till höger in i bilden. Frågan jag själv ställde mig då mina sidor betedde sig helt annorlunda än vad förväntat var då om det överhuvudtaget var värt att använda ett cache-tillägg, även om det var helt gratis. Visst laddade sidan något långsammare utan, men jag vile ju att sajten faktiskt skulle upplevas så som jag själv hade byggt upp sidorna för att uppfattas.

 

Vilket är då det bästa gratis WordPress Cache-tillägget?

Jag har själv jobbat med och testat många cache-tillägg under åren då jag både har byggt upp och optimerat många olika hemsidor. När jag började jobba med WordPress fanns redan, W3 Total Cache, WP Fastest Cache och WP Super Cache. Dessa var de tre största cache-plugin som de flesta använde och rekommenderade. Men jag fann inget av dessa komplett eller helt funktionellt. Antingen gjorde de ingen skillnad för hastigheten, eller så laddade de en helt statisk sida som tog bort de effekter jag lagt in. Ibland kom de inte överens med ett annat viktigt plugin. Dessa tre plugin kan jag därför inte rekommendera.

Av de gratis cache-plugin till WordPress jag själv använt är det bara Autoptimize och Litespeed Cache som jag tycker har fungerat helt som de ska. De här är de enda två jag inte haft problem med eller känt att de kommer överens med alla andra plugins och teman jag använt.

Autoptimize – Har lazy load och minify för bilder, javascript med flera funktioner. Det är detta plugin som jag upplevt har gjort mest nytta och snabbat upp hemsidor mest och på bästa sätt.

Litespeed Cache – Har lazy load och minify för bilder, javascript med flera funktioner. Detta plugin är särskilt optimerat för, och passar därför särskilt bra ihop med sajter som ligger på, Litespeed-servrar. Kommer ofta förinstallerad i WordPress-installationer hos webbhotell som använder sig just av dessa servrar.

De här är de enda två plugin jag överhuvudtaget kan rekommendera med samvetet i behåll. Jag finner att funktionerna i dessa båda cache plugin är nästan identiska. Samtidigt finner jag att Autoptimize är den egentliga vinnaren eftersom den, i egen uppfattning, är mer överskådlig för användaren. Litespeed Cache är gjord av samma företag som gör Litespeed-servrar, servrar som är särskilt anpassade för WordPress och är i regel bland de som är snabbast för WordPress-uppbyggda webbplatser.

Sammanfattningsvis rekommenderar jag Autoptimize generellt, oavsett vilket webbhotell eller server din hemsida använder sig av. Men om du har ett webbhotell som använder sig av Litespeed-servrar, exempelvis webbhotellet Oderland eller ett Inleed Prime-konto, då finner jag även Litespeed Cache mycket intressant värt att använda.