070-598 69 86 info@rothlindberg.se

framgång är som toppen av ett isberg - entreprenörskap

 

Jag har alltid gillat den här bilden sedan jag upptäckte den för många år sedan. Det finns en del olika varianter som återkommer på nätet. Det handlar om det lilla andra ser, och det andra inte ser. Det handlar om vad andra som inte själv har vandrat en tuff väg mot framgång själva inte kan se. Särskilt svenskar måste jag tyvärr framhålla, har svårt att förstå vad det egentligen handlar om. Svenskar är negativa, försöker trycka ner sånt som de avundas, minimiserar det de ser. Därför är det också svårt för sådana att nå framgång. Det krävs mycket arbete och egentligen en annorlunda världsbild än vad dessa personer har. 

Framgång handlar framför allt om att kämpa och gå vidare trots motstånd och motgångar. Det handlar om at inte ge upp och om att göra viktiga lärdomar på vägen. Framgång är ingenting man får. Det är något man lär sig genom träning, något som man blir allt bättre på genom att förstå bättre vad saker och ting handlar om. Träning ger färdighet, som med allt annat. Man måste misslyckas och göra dåliga försök innan man förstår hur man gör bra försök. Det är som att lära sig ett instrument eller att teckna. Först är det man gör fult och dåligt, sen lär man sig att göra saker bättre. Man förstår allt mer med tiden vad som är viktigt och vad som är mindre viktigt. Man gör färre misstag och man kan lär sig att lägga fokus på sånt som ger frukt, sånt som verkligen leder framåt. 

Och så klart, man får inte vara rädd för att begå misstag och man måste lära sig att ta smällar och kunna resa sig upp igen. Det kan vara tufft. Men ju mer du tränar, desto mer kommer du att förstå vad du är bra på, vad du gillar att jobba med och vad som faktiskt passar dig bäst att tjäna pengar på. Vi är alla olika och våra isberg kommer alla att se olika ut. Genom att kämpa tillräckligt kan vi alla se upp ovanför vattenytan. Framgång är inte något förunnat några få. Det är inte en slump eller något som bara några kan ta del av. Det handlar helt enkelt om hur bra du är på att kämpa och hur mycket du orkar med.